1 Mayıs 2016 Pazar

Kendisine Hayran Bırakan Şehir: İzmir

              Bu yazıyı yeni sitem www.gezmekguzelsey.com dan da okuyabilirsiniz :)

               Hayat o kadar garip ki...Neyi, nerede yaşayacağın; kiminle, ne zaman tanışacağın hiç belli olmuyor. Kaderinde varsa görüyorsun, yaşıyorsun, tanıyorsun. Mesela, gezilerimin vazgeçilmezi Özgün'le tanışmam tamamen kaderin bir oyunu :)
               Birbirini daha önce hiç görmemiş, birbirinden tamamen ayrı hayatlar yaşamış olan bu iki insanın yolu İzmir'de kesişti. Peki bu nasıl oldu? Aynı mesleğin farklı şehirlerde temsilcileri için Dokuz Eylül Üniversitesi 2 haftalık bir kurs düzenlemişti. Türkiye' nin 4 bir yanından yaklaşık 30 katılımcının olduğu bu kursa, Trabzon'dan meslektaşım Ceyda ile katılmıştım.
               İki hafta sürecekti bu kurs ama bizi neler bekliyordu? Nasıl insanlarla karşılaşacaktık?

Konak - Odamın manzarası 

                 İzmir'e vardığımızda ilk hedefimiz konaklayacağımız yer olan Hasan Sağlam Öğretmenevi oldu. Odaya vardığım zaman anladım ki bu şehir bir başka ve bu iki hafta da farklı geçecek...

                 Deniz manzaralı tek kişilik odalarımızdan ayrılıp üniversiteye geçtiğimizde yabancı bir topluluk bizi bekliyordu. Tanışma evresinde bir iki kişiyle konuşmuş olsak da günün sonunda üniversiteden Ceyda'yla ayrıldık. İşte kader ağlarını o an ördü. Konak'a gitmek için otobüse beklediğimiz sırada kurstan 3 arkadaşımız oradaydı. Tabii ki bunlardan biri de Özgün'dü. Otobüste iyice kaynaştıktan sonra artık 5 kişiydik. İlk güne özel sadece Alsancak ve çevresini gezdik. Sonraki günlerde ise kurstaki arkadaşların katılımıyla neredeyse her yeri 10 kişiyle gezme fırsatı bulduk :) Böylece İzmir'e gelmeden önceki endişelerimin yersiz olduğunu anladım.
                Mükemmel ancak çok hızlı geçen 2 haftamızdan geriye kalanları bir araya toplamaya çalışacağım. İzmir, gerçekten kendisine hayran bırakan bir şehir.

               İzmir'de Gezilecek & Görülecek Yerler


                Kordon - Alsancak: 2 hafta boyunca defalarca gezdiğimiz, gezmekten bıkmadığımız yer. Öyle güzel bir sahil ki olabildiğince geniş, olabildiğince sakin, huzur dolu. Kafelerinde oturmak ayrı güzel, denizi seyretmek ayrı güzel. İster çimlerde otur arkadaşlarınla muhabbet et, ister bisiklet kirala, istersen de sahilde yürüyüşünü yap. Bu sahil sana birçok seçenek sunuyor.

Kordon

                    Siyasi partilerin miting yaptığı Gündoğdu Meydanı'nı da içeren  Kordon Boyu'nda en çok hoşuma giden şey insanların birbirine olan saygısıydı. İzmir'de geçirdiğimiz 2 haftanın son günleri Ramazan Ayı'na denk geldi gelmesine ancak ne bizim oruç tutmamız insanlara ters geldi, ne de oruç tutmayanların bir şeyler yiyip içmesi diğer insanları rahatsız etti. Herkes kendi halindeydi. Olması gereken de bu aslında.

                    İzmir Saat Kulesi: İzmir'in simgesi haline gelmiş bu saat kulesi, Konak Meydanı'nda bulunuyor. Zaten bu şehre geldiyseniz saat kulesini görmeme ihtimaliniz yok :)
                  
                      
Saat Kulesi

                   1876 yılında tahta çıkan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak için 1901 yılında Sadrazam Mehmed Said Paşa tarafından yaptırılan bu saat kulesi İzmir gezisinin olmazsa olmazı. Bu arada kulenin hemen yanındaki miniminnacık Konak Yalı Cami de saat kulesiyle özdeşleşen bir diğer yapı.

Konak Yalı Cami

                   Kıbrıs Şehitleri Caddesi: Trabzon'da Uzun Sokak, İstanbul'da İstiklal Caddesi ne ise, İzmir'de de Kıbrıs Şehitleri Caddesi o. Şehirde insan yoğunluğunun en fazla olduğu bölge. Gündüzü, gecesi fark etmiyor; günün her saati yoğun.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

                  Birçok kafe ve restoranın bulunduğu caddede her çeşit insanla karşılaşmak mümkün. Bunun yanı sıra sokak sanatçıları ve çeşitli yollarla para kazanmaya çalışan kişilere de rastlayabilirsiniz.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

                 Alsancak Sevgi Yolu: Los Angeles Hollywood Bulvarı'nın bir benzerini de İzmir'e yapmışlar. Yıldızlarla donatılmış bu yolda ünlü sanatçıların isimleri ölümsüzleştirilmiş. Trafiğe kapalı olan bu caddede sağlı sollu standlar bulunmakta.

                     
Sevgi Yolu

                Tarihi Asansör: Aralarında 58 metre yükseklik farkı bulunan iki mahalleyi birleştirmek için 1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından yaptırılan Tarihi Asansör, İzmir'de görülebilecek enteresan yapılardan biri.

Tarihi Asansör

                   Günümüzde asansör çalışır durumda. Asansörü kullanarak yukarı çıktığınızda İzmir manzarası sunan güzel bir kafe sizi karşılıyor.


Tarihi Asansör'den İzmir manzarası

                  Dario Moreno Sokağı: Tarihi Asansör'ün bulunduğu sokak. İzmir aşığı olan sanatçı Dario Moreno'nun evinin bulunduğu bu sokağa İzmir Büyükşehir Belediyesi sanatçının ismini vermiş. 

Dario Moreno Sokağı

              Kemeraltı Çarşısı: Tarihi açık hava alışveriş merkezi desek yanlış olmaz sanırım. Alış veriş yapmanın yanı sıra gezebileceğiniz bir yer olan bu çarşıya uğramışken Kızlarağası Hanı'nda bir kahve molası verin derim.
                 
               Kadifekale: Merkezden biraz uzakta İzmir manzarası yakalayabileceğiniz bir diğer yer bu kale. Kaleden geriye pek bir şey kalmamış. Kale içerilerine girildiğinde eski binalar ve bakımsızlık göze çarpıyor. Sadece zamanınız bolsa buraya uğramanızı öneririm.
          
Kadifekale manzarası

              Agora Antik Kenti: Çıkarılan eserlerin İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiği Agora Antik Kenti'ne giriş müze karta ücretsiz. Müze kartı olmayanlar için ise 10 TL.

Agora Antik Kenti
                   
              Konum olarak öğretmenevine oldukça yakın, merkezi lokasyonda bulunan bu antik kente girmek nasip olmadı. Fotoğraf, Özgün'e aittir. 

              İzmir Arkeoloji Müzesi: Agora Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin sergilendiği bu müzeye giriş 10 TL. Müze kartlılara ise ücretsiz. 

                   
İzmir Arkeoloji Müzesi

                 Fotoğraftaki arkadaş, yarışı kazanan bir sporcu. Roma döneminde yarışı kazananların böyle heykelleri yapılıyormuş.

                 İnciraltı Deniz Müzesi: 2007 yılının Kabotaj Bayramı'nda yani 1 Temmuz'unda açılan bu deniz müzesi gezi sevenler için farklı bir seçenek. Yanlış hatırlamıyorsam 7 TL'ye gezebileceğiniz bu müzede "TCG Ege Fıkateyni" ve "TCG Piri Reis Denizaltısı" nı gezme imkanı buluyorsunuz. Görevliler eşliğinde gruplar halinde gezilen bu müzede özellikle denizaltını gezmek farklı bir histi. 

İnciraltı Deniz Müzesi

               Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi: Kapalı olduğu için giremediğimiz bu müze de İzmir'i gezenler için farklı bir alternatif olabilir. Türkiye'nin 4. oyuncak müzesinde seramik sanatçısı Ümran Baradan'ın dünyanın çeşitli ülkelerinden edindiği oyuncaklar ve bazı yarışmalarda ödüller kazanan çocukların eserleri sergileniyor.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
               
             Seyirtepe: Biraz da karşı tarafa yani Karşıyaka'ya geçelim. Vapurla geçebileceğiniz bu güzel ilçenin sahili ayrı, manzarası ayrı güzel.

Seyirtepe

                   Karşıyaka Sahili: Kordon kadar popüler olmasa da Karşıyaka Sahili de ayrı bir güzel. 

Karşıyaka Sahili - Soldaki İnsan Hakları Anıtı - sağdaki Yerel Hizmet Anıtı 

                  Zübeyde Hanım Anıt Mezarı: Karşıyaka'ya kadar gelmişken Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarı'nı da ziyaret edebilirsiniz.

Zübeyde Hanım Anıt Mezarı

                     Urla: Artık yavaş yavaş İzmir'den uzaklaşalım. Güzel ilçelerine ve gezilecek diğer yerlerine doğru geçelim. Onlardan birisi de İzmir'e 35 kilometre uzaklıktaki Urla. Sakin sahili ve denize sıfır restoranlarıyla şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için birebir.

Urla

                   Foça: Günübirlik yaptığımız Bergama - Ayvalık - Cunda Adası gezimizin ilk durağı oldu. Eski ve Yeni Foça olarak ayrılan ilçenin iki bölümü de ayrı güzel. Her ilçesinde olduğu gibi sahili gezilmeye müsait. İnsanları ayrı bir tatlı. Biz grup halinde ara sokaklarda dolaşırken bize "Foça'mıza hoşgeldiniz" diyen teyzeleri hiç unutmayacağım :)

Foça

                   Bergama: Foça'da büyülendikten sonra "biraz antik kent görmek lazım" diyerek Bergama'ya doğru hareket ettik. Bir iki cümleyle anlatılamayacak kadar öneme sahip olan bu antik kent hakkında, haddim olmayarak kısaca bahsedeyim :)


Bergama Antik Kenti

                   8500 yıllık tarihe sahip bu antik kent oldukça geniş bir alana yayılmış. Tıp biliminin ilk örneklerinin buradan çıkarıldığı söyleniyor. Bergama Krallığı'na ev sahipliği yapmış şehir, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Aday Listesi'nde bulunmakta.

Bergama Antik Tiyatro

                Teleferik ile çıkabileceğiniz bu antik kentte teleferiğe ödeyeceğiniz ücret 13 TL. Antik kent girişe ise 25 TL. Eğer müze kartınız varsa bedava. Müze kartınız yoksa çıkartmak daha mantıklı :)

                Kızıl Avlu: Bergama Antik Kenti'ne çıkmadan yol üstünde sağda kalan Kızıl Avlu, Anadolu'nun en önemli dini anıtsal yapılarından biri. Mısır Tanrıları Tapınağı olarak da adlandırılan bu yeri gezi listenize eklemenizi öneririm.


Kızıl Avlu

                   Bergama Müzesi: Buralara kadar gelmişken bu müzeyi de atlamamak lazım :)

Bergama Müzesi

                   Çeşme: Aslında burası hakkında çok söylenecek şey yok. Gezmek için değil de tatil için gelen insanların tercihi burası. Çok da güzel bir yer burası :)

Çeşme - Marina

                   Alaçatı: Çeşme ilçesine bağlı bir semt olan Alaçatı, rüzgar sörfü ve tarihi taş evleri ile ünlü. Dar sokakları ile mavinin en çok yakıştığı yerlerden biri bence.

Alaçatı

                      Meryem Ana Kilisesi: Son olarak günübirlik turla gezdiğimiz yerlerden bahsederek İzmir Gezi Rehberi'ne son verelim. Turun ilk durağı Meryem Ana Kilisesi.

                    
Meryem Ana 

                     Kiliseye daha ulaşmadan önce yukarıda görülen büyük Meryem Ana heykeli sizi karşılıyor. Yaklaşık 5-6 kilometre sonrasında ise kilisenin girişine ulaşılıyor. Meryem Ana Kilisesi Hristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilmekte.


Meryem Ana Kilisesi

       İçinde fotoğraf çekmenin kesinlikle yasak olduğu bu kiliseye giriş 5 TL. Müze kart geçerli değil. 

                    
Avludaki bronz Meryem Ana heykeli

                     Maket Köyü: İzmir gezimizin farklı bir durağı da Maket Köy oldu. Konya'nın Akviran Köyü'nün 1950li yıllardaki halini maket haline çeviren Ayhan Çetin, köydeki karakteristik kişileri de köyün içine yerleştirmiş. Üstelik bu kişiler hareket ediyor :) 


Maket Köyü

                     Bu şirin mi şirin maket köyü gezmek 3 TL.
                     
                     Ayasuluk Kalesi - St. Jean Kilisesi - İsa Bey Cami: St. Jean inanışa göre Ayasuluk Tepesi'nin en yüksek noktası olan yerde İncil'ini yazmış ve dua etmiş. Buradaki kilisenin - bazilikanın onun anısına yaptığı düşünülüyor.

Ayasuluk Kalesi



St. Jean Bazilikası

                Şirince: Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle gündeme gelen Şirince, Selçuk'a bağlı küçük bir mahalle. Evlerinin mimarı yapısı Safranbolu Evleri'ne çok benzeyen Şirince adı gibi şirin mi şirin bir yer :) Eğer içki içiyorsanız şarapları da meşhurmuş.

Şirince

                Efes Antik Kenti: Ve artık son olarak geldik meşhur mu meşhur Efes Antik Kenti'ne. Kocaman bir alana kurulmuş bu antik kent 1994'te UNESCO Dünya Mirası  Geçici Listesi'ne alınmış, 2015 yılında ise Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.

Efes Antik Kent - Antik Tiyatro

            Yaklaşık 1.5 saatte gezebileceğiniz bu tarihi eserler topluluğunda birçok ilgi çekici yapı bulunuyor. Hepsini buraya koymak imkansız olduğu için en ilgi çeken "Celsus Kütüphanesi" ni koymayı uygun buldum. İki katlı yapılan  bu kütüphanenin zamanında 14000 e yakın kitaba ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. 

Efes - Celsus Kütüphanesi

             Efes Antik Kenti'ne gelirken müze kartlarınızı daha önceden çıkartarak gelin. Çünkü giriş 40 TL. Bir antik kent için oldukça pahalı. Müze kartınızı da buradan çıkartmaya kalkmayın. Sebebi ise sezonda gelirseniz gişenin çok kalabalık olması.

Yamaç Evler

               Son olarak birkaç cümlem Yamaç Evler hakkında olacak. Burası antik kentin içinde ayrı bir bölme ve girişi ayrı olarak ücretli:20 TL. Müze kartın geçmediği bu bölüm insanda merak uyandırmıyor değil. Ama siz de bizim gibi antik yapıların tarihi ile aşırı şekilde ilgilenmiyorsanız sakın ola buraya girmeyin :) Mozaikleri ilgi çekici olsa da diğer yerlerden çok bir farkı yok bence. 


               Upuzuuuuun İzmir yazımın sonuna geldim :) İki haftada gezilen yerleri bir yazıya sığdırmak çok kolay olmadı elbette. 

               Çok uzattım ama son olarak;
              - Kordon Boyu'nda yürümeden
              - Sağlık düşmanı(!) muhteşem kumrudan yemeden
              - Efes ve Bergama gibi antik kentlerini gezmeden
              - Kemeraltı Çarşısı'nda kaybolmadan
              - Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde tur atmadan
              - Karşıyaka'ya vapurla gitmeden

                İzmir'den geri dönmeyin!!! :)


Gezmek Güzel Şey & Hayat Gezince Güzel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder