18 Ekim 2015 Pazar

Trabzon'un geri planda kalan yerleri: Vazelon ve Kuştul Manastırı

                 Bu yazıyı yeni sitem www.gezmekguzelsey.com dan da okuyabilirsiniz :)

                "Trabzon'da gezilecek yerler" diye internette aratıldığında, listede kendine yer bulan bu 2 manastırı Trabzon'un yerlisi dahil birçok insan duymamıştır; duymuş olanların birçoğu da muhtemelen nerede olduğunu bilmiyordur. Çünkü, tarihi eserlerimize gerekenden çok değer veriyoruz (!).
                    Uzun zamandır gitmeyi planladığım bu yerler için ilk girişimimi 2 ay önce Vazelon Manastırı için yapmış, bozuk olan yolu yüzünden aracımla geri dönmek zorunda kalmıştım (Bunu daha önceki bir blog yazımda da paylaşmıştım). Hafta sonu için doğa yürüyüşü yapmak isteyen arkadaşım Burak'a Vazelon Manastırı'na yürümeyi teklif ettim. Onay gelince bu yürüyüş için Samet'i de ikna ettim.


                   Vazelon Manastırı


Vazelon Manastırı - Dışarıdan görünüş
                   Manastırın kuruluş tarihi için kesin bir bilgi yok. MS 270-MS 317 tarihleri arasında kurulduğu belirtilmekte. İsmini üzerinde bulunduğu "Zabulon Dağı"ndan aldığı konusunda fikir birliği var. Vazelon manastırı 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Maçka'nın ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında etkinliğini devam ettirmiştir. Vazelon manastırı vaktiyle bölgede bulunan manastırların en yetkilisi ve en zengini durumunda imiş. Bir rivayete göre Vazelon geliri ile bir sümela manastırı daha yapılabilirmiş(Ayrıntılı bilgi için: kaynak).



Vazelon Manastırı - İçten görünüş
                   Vazelon Manastırı'na Nasıl Gidilir?

                   Manastıra 2 farklı yoldan gitmek mümkün. Ben size kullandığımız yolu anlatacağım. Maçka ilçesini Gümüşhane yönünde 10 kilometre kadar geçtiğinizde karşınıza manastırın kahverengi tabelası çıkıyor. Burası aynı zamanda Köprüyanı Köyü'nün yolu. Bu yoldan 1.5 kilometre kadar gidildiğinde sol tarafınızda stabilize yol kalıyor. Bu yolun manastır yolu olduğuna dair hiçbir işaret yok.
Manastır - Stabilize yol başlangıcı


Haritada "arabayı park ettiğimiz yer" olarak işaretlemiş olduğum kısım aynı zamanda stabilize yolun başlangıcı.

Vazelon Manastırı - Harita
                   Yaklaşık 7 kilometre olan stabilize yolu 1.5 saat yürüyünce araçla da gidilebileceğini, o kadar da bozuk bir yol olmadığını fark ettim :)

Stabilize yol - Samet ve Burak
                   Yolun tahminen yarılarında karşımıza restoran çıktı. Biz gittiğimizde kapalıydı (Muhtemelen turla gidenler için açılıyor).

Manastır yolundaki restoran
                   Restoranın yanından devam eden araç yolunu takip ederek tırmanmaya devam ettik. Yaklaşık 1.5 saatin yürüyüşün ardından mavi bir kamyonet bizi karşıladı.

Daha fazla ilerlenmesin diye konulan kamyonet - Sol tarafta patika yol var
                  Hemen sol tarafımızda bir patika yol var. Ben daha önce okuduğum için bu yolu kullanmamız gerektiğini söyledim ancak kabul görmedi. Kamyoneti arkamızda bırakıp ana yolu takip ettik ancak yola birçok odun parçalarının yıkılıp yolu kapattığını gördük. Geriye dönerek patika yolu kullandık. 200 metre kadar ilerledikten sonra manastır karşımızda!

Manastırdan manzaramız
                   Manastıra gittiğimizde bir tur rehberi ve 2 turist de vardı. Kısa bir süre sonra ayrıldılar. Artık manastır tamamen bize aitti. Manastırın manzarası müthiş. Ancak manastırdan geri kalanlar için aynı şeyi söyleyemem. Tamamen kaderine terk edilmiş. Ziyaretçilerin bir kısmı da kendi imzalarını bırakmış!

Manastırın içinden
                   1.5 saatlik yürüyüşün ardından dönüş yolu daha kısa sürdü. Ancak ayak tabanlarımız acımaya başlamıştı. Serinlemek için ayaklarımızı serin suya soktuk. Araca ulaştığımızda herkeste bir rahatlama vardı :)

Burak biraz üşümüş gibi :)
                  Maçka'ya doğru döndüğümüzde vaktimiz ve benzinimiz azdı. Kuştul Manastırı'na gidip gitmeme konusunda kararsız kaldık. Ama sonunda arkadaşlarım beni kırmadı ve gitmeye karar verdik.





                  Kuştul (Peristera) Manastırı


Kuştul Manastırı 
                  Vadiye hakim bir tepeye kurulmuş olan manastır 752 tarihinde yapılmıştır. 1203 yılında yağmalanıp bir süre terk edildikten sonra 1393'te tekrar faaliyete başlamıştır. 1904'teki yangında tamamen yanınca üçüncü kez yapılmıştır(Ayrıntılı bilgi için: kaynak).

Kuştul Manastır batı yakası
                 Kuştul (Peristera) Manastırı'na Nasıl Gidilir?


Kuştul Manastırı - Harita
                 Manastır Şimşirli Köyü sınırlarında bulunmakta. Esiroğlu- Kalyan Deresi ayırımından yaklaşık 15 kilometre gidilerek köye kadar ulaşıabiliyor. Köy yolunun bir kısmı stabilize bir kısmı beton yoldan oluşuyor. Köye yaklaştığınızda manastır tabelasını artık görmüyorsunuz. Biz navigasyona güvenerek köye kadar çıktık. Ancak manastır yolunu geçtiğimizi, geri dönmemiz gerektiğini söylediler. Yol üzerinde bir eve sorduğumuzda tam da yol ayırımında olduğunu öğrendik. Ve aracımızı park ettik.

Manastıra çıkan yol ayrımı
                 Bir süre stabilize yolda yürüdükten sonra patika yola saparak devam ettik.
Patika yolun başlangıcı
                Manastırı tepede görebiliyorduk ama hiç de yakın gözükmüyordu. Tırmanmaya devam ettikçe sızlanmalar da başladı :) Geri dönme isteklerini geri çevirerek devam ettim. Yol boyunca 4-5 kere yol ayırımına geldik. Her seferinde üst yolu, sonuncusunda ise alt yolu tercih ederek en sonunda manastıra ulaştık.Manastıra ulaşmamız 30 dakika sürdü.
Manastırdan geri kalanların bir kısmı
                 Manastır öyle bir tepeye kurulmuş ki şaşkınlığımı gizleyemedim. Çevreye tamamen hakim bir noktada. Manzarası en az Vazelon'unki kadar güzel.

Manastır manzarımız
                Bu manastır da tamamen terk edilmiş. Duvarlarından başka neredeyse hiçbir şey kalmamış.
Manastırdan kalanlar
               Manastırlarla doldurduğumuz günü toplamda 15 kilometre yürüyerek tamamladık.



                Kış mevsimine yaklaştığımız için bundan sonraki paylaşımlarım yakın geçmişe yönelik fotoğraf paylaşımı şeklinde olacak.

               Görüşmek üzere :)


Vazelon Manastırı (Alıntıdır)
Vazelon Manastırı - İçten görünüm
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı manzaramız
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı
Keşif için önden gidiyorum :)
Vazelon Manastırı - patika yol

Kamyonet arkasındaki yol
Maçka Tüneli

Kuştul Manastırı - patika yol
Kuştul Manastırı manzaramız

Kuştul Manastırı'na çıkarken gördüğümüz garip şey :)

Kuştul Manastırı 
Kuştul Manastırı - yol ayrımlarından bir tanesi 

Kuştul Manastırı - veee kapanış


           
              

2 yorum:

  1. merhabalar. 1 hafta önce vazelonu bulmak için aracımla restauranta kadar gittim. ardından geri döndüm. restaurantın yanından çıkan yola aracımızla girebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  2. merhabalar. kusura bakmayın bu siteyi artık kullanmadığım için geç gördüm yazınızı. Evet bahsettiğiniz yoldan devam ettiğinizde manastırın yakınlarına ulaşabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil